Sesiune de instruire internationala – 27-30 iunie 2014

În perioada 27-30 iunie 2014, Asociația Studenților la Drept 0a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au organizat sesiunea internațională de instruire ”Introduction to International Moot Court”.

La acest eveniment au luat parte 21 de studenți la drept din c
adrul a patru centre universitare: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.

Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 27 iunie, la aceasta participând lect. dr. Septimiu Panainte – Prodecan al Facultății de Drept, Univ. „Al. I. Cuza” din Iași, conf. dr. Sergiu Băieșu – Decan al Facultății de Drept, Universitatea de Stat din Chișinău, lect. dr. Igor Sevcenco, reprezentant al Facultății de Drept, Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, lect. dr. Ion Dănoi – Prodecan al Facultății de Drept și lect. dr. Corneliu Vrabie, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți.

5După sesiunile de instruire de sâmbătă și duminică (28 și 29 iunie), susținute de Teodora Oprea, Președinte al Asociației Level Iași, a urmat o serie de procese simulate în materia dreptului internațional public. Juriul acestor simulări a fost format pe lângă cadrele didactice mai sus amintite și din lect. dr. Emanoil Mogîrzan, lect. dr. Alina Gentimir, asist. dr. Horia Țiț și asist. dr. Vlad Vieriu, Facultatea de Drept, Univ. „Al. I. Cuza” din Iași.

Sesiunea de instruire a reunit și liderii grupurilor locale ale Asociației Europene a Studenților în Drept (ELSA): Iași, Chișinău, Bălți și Cahul, ultimele trei, recent înființate, constituind rețeaua ELSA Republica Moldova.

Scopul evenimentului, primul de acest fel, a fost cel de a încuraja, forma și susține viitoarele echipe ale celor patru centre universitare în obținerea de performanțe în cadrul competițiilor internaționale de procese simulate adresate studenților pe tărâmul Dreptului Internațional Public, Dreptului European, Dreptului comerțului internațional, Drepturilor Omului.

Asociația Studenților la Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (ASD UAIC) a fost fondată în luna martie 2014 la inițiativa reprezentanților studenților, având ca principal scop reprezentarea, susținerea și dezvoltarea comunității studenților Facultății de Drept Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Parteneri: Asociația Level Iași, Editura Hamangiu, Editura Wolters Kluwer, Editura C.H. Beck
 JURIDICE.ro, Drept Online, Lawyr.it, 360.uaic, hipo.ro, Eurojust.ro, VIP România.

1