Despre noi

 

Cine suntem și care este scopul nostru?

Asociația Studenților la Drept (ASD) UAIC Iași este formată din reASD PNGprezentanții studenților Facultății de Drept, Univ. „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de alți studenți dornici de implicare și de a realiza un aport în acțiunile noastre. Ne propunem reprezentarea intereselor studenților într-un cadru organizat și promovarea transparenței în procesul de reprezentare, susținerea comunității de studenți ai Facultății de Drept și de asemenea, oferirea cât mai multor oportunități, promovarea acestora iar în același timp organizarea de evenimente orientate cât mai mult pe nevoile studenților. Ne dorim în același timp crearea unui mediu dinamic, un mediu al participării active al studenților la drept la evoluția comunității din care fac parte.

Care sunt activitățile pe care le desfășurăm?

Activități de reprezentare

 • Asigurarea unei comunicări eficiente între conducerea facultății, cadrele didactice și studenți
 • Implicarea în procesele de cazare, admitere, repartizare a burselor, repartizare a taberelor
 • Asigurarea continuității reprezentării și organizarea alegerilor studențești
 • Realizarea programării examenelor
 • Feedback permanent atât din partea studenților cât și a mediului academic (formulare de evaluare)
 • Susținerea studenților în procesul de reprezentare (studenti senatori, evaluatori ARACIS, etc).

Proiecte

 • Programul „Bun venit la UAIC” – Activitate de mentorat pentru studenții din anul I
 • Târgul de carte juridică
 • Susținerea programului Erasmus + – Prezentare a mobilităților, informații, testimoniale.
 • Centrul de Asistenta Juridica Gratuita – Clinica Legala a Facultatii de Drept
 • Centrul de Perfomanta Academica al Facultatii de Drept (susținerea studenților în competiții naționale și internaționale: Hexagonul Facultăților de Drept, Introduction to International Moot Court, etc.)
 • Conferințe naționale sau locale pe teme de interes (Ex: Săptămâna Masteratelor Ieșene)
 • ASD Internship – începând din anul 2014-2015
 • Newsletter ASD –promovare de oportunități  (internship-uri, burse, evenimente)
 • Universitatea de Vară pentru Elevi (SummerIS) – ediția a 2-a, proiect derulat sub egida ANOSR

Activități cu caracter social

 • Balul Bobocilor
 • Concerte de colinde organizat de Corul ASD al Facultății de Drept
 • Reprezentarea Facultății în cadrul evenimentului  „Marșul absolvenților”.
 • Gala Aniversară
 • Activități și competiții sportive între studenti și cadre didactice

 

 

În urmă cu 3 ani, Asociaţia Studenţilor la Drept (ASD) UAIC Iaşi lua naştere ca urmare a demersurilor întreprinse pentru a dezvolta o structură reprezentativă pentru studenţii Facultăţii de Drept din cadrul UAIC, studenţi dornici de implicare şi de a realiza un aport în proiectele pe care ASD avea să le implementeze.

Scopul primordial al asociaţiei a fost acela de a promova transparenţa în procesul de reprezentare şi de a crea un mediu dinamic, un mediu al participării active al studenţilor la Drept la evoluţia comunităţii din care fac parte. Totul a început prin punerea bazelor unor proiecte, proiecte marca ASD care, în prezent, au dobândit notorietate în întreaga regiune a Moldovei şi nu numai.

Astfel, primul proiect important desfăşurat de Asociația Studenților la Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost acela în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: sesiunea internațională de instruire ”Introduction to International Moot Court”. La acest eveniment au luat parte 21 de studenți la drept din cadrul a patru centre universitare: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Scopul evenimentului, primul de acest fel, a fost cel de a încuraja, forma și susține viitoarele echipe ale celor patru centre universitare în obținerea de performanțe în cadrul competițiilor internaționale de procese simulate adresate studenților pe tărâmul Dreptului Internațional Public, Dreptului European, Dreptului comerțului internațional, Drepturilor Omului.

În primul an de activitate, ASD UAIC devine membru al ANOSR. Acest lucru a fost posibil datorită demersurilor întreprinse de membrii acesteia, la Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR 2014) fiind prezentă o delegație formată din 4 persoane: Luca Ciubotaru (președinte), Bogdan Ursu (Vicepreședinte), Codruț Darie (Director Dezvoltare) și Ioana Răpceanu (Director Proiecte). În acest moment, ASD UAIC a devenit membru candidat al ANOSR, pentru ca, în noiembrie 2014, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a ANOSR (29 noiembrie-2 decembrie) de la Alba Iulia, asociația noastră să dobândească statut de membru activ în cadrul federației.

Un alt proiect de marcă al ASD UAIC, realizat în colaborare cu masteranzii de la Drept, este Săptămâna Masteratelor de la Drept, un proiect inedit ce îşi propune promovarea culturii juridice în rândul tinerilor şi crearea unui cadru oportun de comunicare între profesionişti şi studenţi. În cadrul acestui proiect au loc patru conferinţe: Conferinţa de Dreptul Afacerilor, Conferinţa de Drept European, Conferinţa de Ştiinţe Penale şi Conferinţa Naţională de Criminalistică.

Un alt proiect la care ASD UAIC a luat parte începând cu anul 2014 este SummerIS, proiect ce face parte din proiectul Universități de Vară pentru elevi, organizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), sub deviza Noi învățăm în România!, având ca principal obiectiv creșterea gradului de informare al tinerilor și efectuarea unor alegeri responsabile cu privire la viitorul parcurs profesional.

Pentru a le oferi o viziune mai amplă asupra a ceea ce înseamnă studenția la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în program au fost incluse și o serie de activități, precum: training-uri, prezentări ale oportunităților de studiu și joburi, târg al ONG-urilor studențești, elevii având ocazia să descopere și să cunoască și capitala Moldovei.

În perioada 1-6 decembrie 2014, 6 membri ASD UAIC Iaşi au avut ocazia de a participa în cadrul proiectului intitulat ”Autostrada de Drept”, eveniment aflat la a doua ediţie, organizat de către ASD Bucureşti. Acest proiect a oferit posibilitatea schimbului de experienţă între facultăţile de profil din ţară. Astfel, studenţii de la Drept din Iaşi, Craiova, Sibiu şi Timişoara au participat timp de o săptămână la cursurile şi seminariile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, având astfel posibilitatea de a lua contact cu profesorii şi studenţii din Bucureşti, de a observa diferite perspective şi stiluri de predare şi de a realiza o comparaţie la final. Pe parcurs, acest proiect a căpătat amploare, ASD UAIC aflându-se în strânsă colaborare cu studenţii la Drept din Republica Moldova, realizându-se astfel schimburi de experienţă între cei de peste Prut şi noi.

În data de 8 mai 2015 a avut loc prima ediție a proiectului „Întâlniri juridice”, un proiect ce își propune să aducă teme de discuție actuale și profesioniști în fața studenților de la drept, un proiect ce are ca punct de plecare dialogul. „Întâlniri juridice” a luat amploare, fiind organizat semestrial, începând din 2015, de către departamentul „Proiecte” din cadrul ASD UAIC.

În decembrie 2015, a luat naştere unul dintre cele mai importante proiecte marca ASD UAIC, realizat în colaborare cu Facultatea de Drept a UAIC şi, mai ales, cu sprijinul domnului judecător Cristi Danileţ, proiectul EdJust-Educaţie juridică în şcoli. „Ideea implementării proiectului a apărut în urma unei întâlniri la sediul CSM dintre studenţii din anul IV la Drept, Anca Gavriluţă şi Ionuţ Apachiţei, care au participat în vară la un internship organizat la Bucureşti de Guvernul României, şi judecătorul Cristi Danileţ. Astfel s-a conturat ideea de a aduce un plus de valoare societăţii prin susţinerea unor sesiuni de educaţie juridică în şcoli şi licee.” (sursa aici)

Necesitățile mediului educațional de a răspunde cerințelor actuale în privința unei culturi juridice de bază a cetățeanului este acută, întrucât programa școlară nu acoperă acest palier. În acest sens, școlile și liceele în care am avut ocazia să mergem au avut ca rezultat, o comunitate de elevi informată, conștientă de riscurile ce pot apărea, dar și de consecințele unei eventuale fapte relevante penal. În acest sens, am activat și în licee în care mare parte a elevilor fuseseră sancționați fie cu avertisment, fie contravențional, aspecte sub care cadrele didactice nu reușeau să impună o anumită conduită. În acest din urmă caz, proiectul a fost foarte bine primit, elevii manifestând un interes ridicat.

Voluntarii EdJust au participat la ore de educaţie juridică atât la licee de prestigiu din judeţul Iaşi, precum Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” sau Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”, dar şi în alte judeţe, precum Bacău, Vaslui, Suceava sau Neamţ. Astfel, voluntarii EdJust au parcurs peste 540 de kilometri în afara judeţului Iaşi în vederea atingerii unui scop comun, şi anume dezvoltarea unei conştiinţe în acord cu litera legii în rândul elevilor şcolilor din Moldova.

În viitorul apropiat, proiectul EdJust îşi propune extinderea şi în alte regiuni, însă acest lucru va necesită o muncă acerbă şi găsirea unor asociaţii de studenţi dornice de a colabora în acest sens.

Primăvara 2016 a adus Asociaţiei Studenţilor la Drept din cadrul UAIC oportunitatea un nou succes: organizarea de către departamentul „Dezvoltare” a proiectului „Seara lungă a filmelor scurte”, primul proiect de acest gen organizat de studenţii la Drept din România. Evenimentul s-a bucurat de un succes răsunător, aflându-se, în prezent, la a treia ediţie, ce a avut loc pe data de 12 mai 2017, reunind o serie de scurtmetraje româneşti şi internaţionale, vizionate în aer liber.

Un alt proiect marca ASD este reprezentat de stagiul de practică desfăşurat la cabinetul doamnei avocat Carmen-Mariana Diaconu, începând din septembrie 2016, până în primăvara anului 2017, stagiu la care au participat atât membri ASD UAIC, dar şi studenţi din afara asociaţiei, sub îndrumarea coordonatorului acestui proiect, Sebastian Murariu.

Tot în anul 2016, ASD UAIC a pus bazele primului proiect de acest fel din România, proiectul Model European Union, desfăşurat în perioada 24-26 februarie 2017 în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ideea de Model European Union (MEU) a apărut din dorința de a contura mai bine perspectivele tinerilor asupra a ceea ce presupune activitatea Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene și, implicit, activitatea de dezbatere și legiferare a directivelor și regulamentelor adoptate de instituțiile UE.

Astfel, MEU Iași este o oportunitate de a dobândi sau valorifica cunoștințele legate de procedurile instituțiilor europene și de a îmbunătăți aptitudinile de dezbatere, negociere, precum și susținerea discursurilor și punctelor de vedere în limba engleză.

După finalizarea proiectului, putem conchide că MEU Iași 2017 a fost un proiect complet, riguros coordonat și cu o deosebită deschidere atât la nivel universitar, cât și instituțional pentru a se organiza și ediții ulterioare. Sub acest aspect, considerăm a fi de o importanță deosebită asigurarea continuității proiectului Model European Union, astfel încât să se poată contura o cultură a dezbaterilor și a mijlocului de înțelegere practică a procedurilor de lucru din cadrul Consiliului Uniunii Europene și a Parlamentului European.

Un alt proiect ce încă se află în faza de implementare este Clinica de Consultanţă JuridicăGratuită, realizat în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul UAIC. Scopul proiectului-program constă în facilitarea accesului liber şi gratuit la justiţie pentru persoanele din categoriile vulnerabile şi organizaţiile non-guvernamentale ce activează pe plan local, prin oferirea unui serviciu de consultanţă gratuită, acordat prin implicarea directă a unor practicieni şi a studenţilor Facultății de Drept din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi asigurându-le acestora din urmă un mediu favorabil dezvoltării competențelor profesionale necesare nivelului de calificare și identificare pe piața muncii.

Pe data de 18 mai 2017, ASD UAIC va celebra cei 3 ani de activitate prin Gala Aniversară ASD, eveniment la care dorim să-i răsplătim pe toţi cei care ne-au fost alături pe parcursul organizării proiectelor şi care au colaborat cu noi în vederea implementării acestora şi desfăşurării lor, dar, mai ales, să le mulţumim voluntarilor ASD, fără de care nu am fi putut să ne mândrim cu toate aceste realizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *