Profesori ai Facultății de Drept UAIC Iași, premiați la Gala Profesorului Bologna

În perioada 22-24 mai a avut loc, la Timișoara, cea de-a opta ediție a Galei Profesorului Bologna, un proiect de tradiție al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) prin care studenții i-au premiat pe marii profesori care le-au marcat studenția și care au reușit să devină modele autentice pentru tinerele generații. Astfel, 87 de cadre didactice universitare din întreaga țară, alese din peste 600 de propuneri făcute de studenți, au fost distinse cu titlul de „Profesor Bologna”, titlu care certifică faptul că acestea implementează un învățământ centrat pe nevoile și interesele studenților, că aureușit să creeze o relație specială cu studenții, că au reușit să inspire și motiveze amfiteatre întregi de studenți și că, mai presus de meseria de profesor, sunt dascăli.

11219480_10206672798277011_4876943772071740149_o

În cadrul acestui eveniment, ASD UAIC Iași a fost reprezentată de colege noastre, Andreea Cristina Apostol și Mădălina Gabriela Huludeț, studente evaluatoare în cadrul proiectului, pregătite cu prisosință să recunoască adevărații „Profi Tari”. Acestea s-au întors de la Timișoara cum nu se poate mai încântate de profesorii pe care au avut onoarea să-i cunoască și de experiența trăită în cele două zile ale evenimentului.

Din cadrul facultății noastre, domnii prof. univ. dr. Valerius Ciucă și asist. dr. Mihai Dunea au obținut distincția de profesor Bologna. Le mulțumim pentru toată munca depusă în procesul de predare și dăruirea arătată în activitatea de dascăli și îi felicităm sincer!khgk

Toți studenții au putut să își nominalizeze profesorii preferați timp de 2 luni pe site-ul www.profitari.ro, prezentând motivele pentru care aceștia sunt deosebiți și caracteristicile care îi apropie de profilul Profesorului Bologna sau, în limbajul studenților, de profilul unui Prof Tare. După încheierea nominalizărilor, peste 100 de studenți evaluatori pregătiți de ANOSR pentru a recunoaște Profesorii Bologna autentici au participat incognito la cursurile profesorilor nominalizați și le-au luat interviuri acestora și studenților. În urma acestor evaluări, au fost alese 87 de cadre didactice care au fost premiate de studenți cu distincția de „Profesor Bologna”, singura care certifică abilitățile didactice ale profesorilor universitari români, așa cum le văd studenții.

Lista Profesorilor Bologna premiați în 2015 de către studenți o puteți consulta aici!

Profesorul Bologna este un specialist, pasionat de educație care pregătește studenții pentru integrarea în societatea de mâine. Un profesor Bologna analizează, răspunde nevoilor morale, dar și etice ale studenților, știe să decodifice informația într-un limbaj corect, firesc, apropiat.

Prof. Univ. Dr. Valerius M. Ciucă:  

11053067_924154027643191_2969515873141508910_n

Gratitudinea noastră față de „judecatorii” noștri, studenții, este dublată de sentimentul de apreciere față de aceiași studenți care desăvârșesc discipolatul prin dorința ce ne-o transmit: acea dorință de-a nu-i abandona în solipsismul spiritului autodidact, de-a nu uita că, inainte de-a fi teoreticieni sau practicieni marcanți, trebuie să fim dascali pasionați; dorința de-a reaprinde candela altarului, a Sacrei sacrelor, care este seminarul și metodologia-i aferentă; dorința de-a nu ne caricaturiza profilul și propriul cursus honorum cu ignobilul titlu de „profesor pe puncte”; visul de-a-i obișnui să gândească profund, în sens juridic și filosofic, în sens cu adevarat regal și judecătoresc. Am înțeles, apoi, că trebuie să ne păstrăm modestia firii în raporturile cu ei, să le transmitem știința înaltă a dreptului cu amenitate, în serena și pacifica atmosfera, ca-ntr-un cordial, confident și stenic joc nietzscheian, din La gaia scienza. În sfârșit, nu doar doi profesori Bologna are Facultatea noastra; profesorul, spre deosebire de învățător, este o creație osmotica ce înglobează într-un mod proteic, deseori proteiform, maeștrii săi spirituali, colegii săi și, deloc paradoxal, deoarece docendo discimus, chiar pe propriii săi discipoli. Premiul este, ca atare, al Universității noastre venerabile, care are un Spiritus loci atât de bun, cât al tuturor larilor și penatilor troieni la un loc. Felicitări, studențime română de mare nadejde! Noi suntem cei ce vă datorează sentimente de nobilă mândrie.

„Am ales să-l nominalizez pentru respectul pe care îl trezește în noi atunci când intră în sala de curs și pentru cel oferit nouă, pentru că ne trezește interesul pentru cunoaștere, pentru că are o experiență impresionantă, pentru că toți cei care vin la cursul dumnealui sunt plini de entuziasm”.- student al Facultății de Drept UAIC Iași

asist. dr. Mihai Dunea11258830_924154067643187_5359626517774270970_n

Mulțumirile noastre pentru implicarea în organizarea acestui eveniment onorant. Toată gratitudinea pentru studenții care, prin nominalizare, ne-au conferit o distincție măgulitoare, ce ne responsabilizează cu atât mai mult!

 

„L-am nominalizat pe domnul profesor ca Profesor Bologna pentru că știe să predea, este corect, înțelegii studenții. De asemenea, este nteligent, inovator, responsabil și corect.”student al Facultății de Drept a UAIC Iași

jgjggjgjgfkmygjtgjReuniți la Timișoara, Profesorii Bologna, alături studenții care au venit să îi aplaude și să le arate aprecierea față de munca lor, au profitat de ocazie pentru a discuta despre învățământul centrat pe student și despre modul în care dezvoltarea tehnologică care a pus stăpânire pe viețile noastre cotidiene poate fi folosită pentru îmbunătățirea modalităților de predare și învățare. Astfel, profesorii au discutat desprelipsa de apreciere și încurajare a activităților didactice din universități în detrimentul activităților de cercetare, despre modul în care Procesul Bologna și trendurile internaționale au schimbat fața sistemului de învățământ universitar românesc, despre platforme cu cursuri on-line și despre tehnologiile media care sunt din ce în ce mai folosite în procesul de predare și învățare la nivel internațional.

Profesorul Bologna este orice dascăl care depășește granițele disciplinei pe care o predă și găsește căi inedite pentru a se apropia de studenți. Profesorul Bologna conștientizează responsabilitatea pe care și-a asumat-o și inspiră încredere, motivând studenții să devină adevărați profesioniști. Profesorul Bologna este profesorul care ne inspiră. Vă mulțumim!