Echipă a Facultății de Drept, participare la CEEMCC, 1-4 mai, Tbilisi

RE9A1973

Facultatea de Drept din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași a participat, în perioada 1-4 mai 2015, la cea de douăzeci și una ediție a concursului de procese simulate Central and East European Moot Court Competition, organizat  sub auspiicile Curții  de Justiție a Uniunii Europene și a Universității Cambridge, în capitala Georgiei, ca țară parteneră a Uniunii Europene.

Reunind în acest an un număr de 18 echipe participante, concursul a presupus efortul unor pledoarii pe un număr de 4 întrebări preliminare pe marginea unei spețe pe probleme de drept social european, mi  grație, drept de vot și cetățenie europeană create în acest scop, în apărarea uneia dintre părți sau a alteia. Concursul a constat în etape succesive și eliminatorii desfășurate în fața unui juriu format din specialiști în drept european incluzând ca președinte pe Avocat General la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Eleanor Sharpston, profesori ai universității Cambridge, judecători sau parteneri în firme de avocatură de renume european.

Dincolo de rigorile competiției, oportunitatea s-a manifestat în sensul familiarizării cu procedurile în fața instanței europene, exersarea și perfecționarea abilităților de avocat pledant, interacțiunea cu școlile de drept ale țărilor europene vecine și, nu în ultimul rând, posibilitatea de a explora cultura țării gazdă.

Toate acestea au contribuit la o experiență unică și extrem de utilă făcută posibilă de Facultatea de Drept, a cărei echipă, compusă din trei studente – Ana Maria Iliescu (an II), Diana Mocanu (an IV) și Rucsandra Grigoroaia (master-an I) – însoțite de Asistent univ. dr. Carmen Moldovan, încurajează și recomandă, participarea la edițiile viitoare.

RE9A2093Întrebate cum a fost această experiență, colegele noastre au răspuns:

„CEEMC-ul a reprezentat oportunitatea perfectă pentru a-mi testa limitele. A presupus multă muncă, colegialitate și, nu în ultimul rând, spontaneitate. Cu ocazia asta am văzut care sunt standardele la care trebuie să aspir. A fost o experiență destul de ‘eye-opening’. P.S.: Mooting is seriously fun!” (Ana Iliescu, anul II)

„Indiferent de motivele pentru care alegi să participi la CEEMC, experiența e exact atât de intensă încât să te acapareze oricum. Și nu numai din perspectiva unui viitor avocat, nici măcar a unui bun cunoscător de limbă engleză, ci mai degrabă ca urmare a descoperirii sau conștientizării pe deplin încă din primele secunde în fața pupitrului la care pledezi a importanței persuasiunii și puterii unor cuvinte bine rostite.” (Diana Mocanu, anul IV)

„Experiența de a pleda în fața unor personalități din domeniul dreptului european și de a interacționa cu acestea poate părea intimidantă, dar astfel de competiții reprezintă o oportunitate extraordinară de a căpăta încredere în forțele proprii privitor la modul de interpretare a dispozițiilor de drept și la abilitatea de a susține oral, într-o limbă străină, argumente juridice.” (Rucsandra Grigoroaia, master, anul I)

Le felicităm pentru experiență și vă încurajăm să aplicați la cât mai multe competiții naționale și internaționale, pentru a reprezenta Facultatea de Drept din Iași!RE9A2101