ASD membru al ANOSR

Scurt istoIMG_20140730_183804ric

* Martie 2014, reprezentanți ai viitoarei asociatii ASD iau contact cu Biroul de Conducere ANOSR în Iași.

* August 2014 – ASD UAIC, organizație legal înființată și deja recunoscută la nivel de facultate, este reprezentată la Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR 2014) de o delegație formată din 4 persoane: Luca Ciubotaru (președinte), Bogdan Ursu (Vicepreședinte), Codruț Darie (Director Dezvoltare) și Ioana Răpceanu (Director Proiecte). În acest moment  ASD UAIC a devenit membru candidat al ANOSR. 

* August – Noiembrie 2014 – ASD continuă să se dezvolte, alăturându-se campaniilor ANOSR „Sânge pentru România” și „Nu votezi, nu contezi!”, organizând alegerile studențești, Balul Bobocilor și având chiar și poziții pe aspecte de reprezentare, cu rezultate concrete.20141130_125451

* 6-8 noiembrie 2014 – ASD primește o vizită de studiu formată din doi mem
bri ai Biroului de Conducere și doi reprezentanți ai asociațiilor din centrele universitare Iași și Timișoara. În urma vizitei de studiu, ASD primește aviz favorabil pentru dobândirea statutului de membru activ.

* 30 noiembrie 2014 – În cadrul Adunării Generale Extraordinare a ANOSR (29 noiembrie – 2 decembrie) de la Alba Iulia, asociația noastră dobândește statut de membru activîn cadrul federației.

20141130_172721

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prima și cea mai importantă federație studențească, non-guvernamentală și non-partizană.  Încă de la înființarea sa, ANOSR a reunit cele mai multe organizații studențești cu tradiție, înființate imediat după revoluție, împreună constituind o echipă bazată pe principii și profesionalism. Această reprezentativitate ne este recunoscută și susținută de organizații importante din societatea civilă, mass-media, de comunitatea academică și importanți actori centrali precum Ministerul Educației Naționale.

 În prezent, ANOSR numără 71 de organizaţii studenţeşti din 15 centre universitaredin România.

 ANOSR-Alianta-Nationala-a-Organizatiilor-Studentesti-din-Romania-ANOSR îsi are rădăcinile în mișcările sociale studențești din toamna anului 1995,cand liderii studenților au resimțit lipsa unei coordonari centrale și eficiente. Astfel, la 4 aprilie 1999, la Timișoara, Cu ocazia Săptămânii Internaționale Studențești, are loc Adunarea Generală de Constituire la care au participat 28 de organizații studențești din întreaga țară.

ANOSR a primit în octombrie 2002 statutul de membru cu drepturi depline al Forumului European al Studenților (ESU), devenind prima și unica federație studențească din România recunoscută și reprezentată la nivel european.

ANOSR se orientează spre reprezentarea și promovarea intereselor studenților din România sub aspect educațional, social, economic și cultural, atât la nivel național cât și internațional. Suntem în primul rând o platformă de comunicare între organizațiile membre, urmărind în acest sens să facilităm parteneriatele și schimbul de resurse între organizațiile studențești.

ANOSR are ca obiectiv principal reprezentarea intereselor comune ale studenților, ale membrilor săi, formarea de lideri la nivel național și internațional, precum și promovarea acestora în societate. În relația cu organizațiile membre ne bazăm pe principiile transparenței și non-partizanatului, facilitând accesul oricărei structuri studențesti reprezentative și apolitice, la inițiativele noastre. Sprijinim implicarea lor în procesul decizional la toate nivelele.

ANOSR se implică în dezvoltarea politicilor educaționale și de tineret la nivel național și internațional, formulând și susținând poziția studenților, oferind organizațiilor membre sprijin în implementarea eficientă a acestor politici la nivel local.

Printre realizarile ANOSR se numărăDSC_9707:

 • Prima și cea mai importantă federație națională studențească din Româniaavând cele mai multe domenii de studiu
 • Prima inițiativă legislativă aparținând 100% studenților – STATUTUL STUDENTULUI (Adoptat prin Ordin de Ministru în Martie  2012)
 • Peste 60 de modificări aduse și integrate în proiectul inițial al Legii Educației Naționale
 • Singurul reprezentant legitim al studenților din România la nivel european și global
 • Primul președinte român în cadrul Organizației Europene a Studenților (ESU)– domnișoara Ligia Deca
 • Cel mai mare studiu național studențesc – 20 000 de studenți! (2011)
 • Premiul I în cadrul Galei Societății Civile – Secțiunea Educație
 • Prima dezbatere din România pe probleme privind Calitatea în Educație
 • Prima dezbatere din România privind Procesul Bologna
 • Facilitarea primei mobilități interne a studenților din România
 • Primele documente programatice privind Mișcarea Studențească și rolul ei în societate
 • Singura structură studențească având proiecte majore axate pe latura educațională
 • Petiția record – ”Studenți pentru Viitorul României! – peste 10 000 de semnături (2013)
 • Primul Forum al Organizațiilor Studențesti din România, avand rolul unui cadru de dezbateri și consolidare a Mişcării Studențesti, unde se stabilesc liniile generale de acțiune pentru anul următor;10423854_10152310600718105_276385214514080928_n
 • Primiele campanii naționale de informare și conștientizare cu privire la drepturile studenților (“Ce te doare?”) și reformele din Învățământul Superior (“Săptămâna Bologna în Universități”), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei

REPREZENTĂM VIITORUL!